Friday, September 26, 2008

Diari : Hari2 terakhir Ramadhan

Tuhan, Ramadhan bakal meninggalkan aku dengan seribu kepedihan. Aku menyesal Tuhan kerana tidak mampu merebut sebanyak2 amalan di dalam bulan ini. Malah aku juga adalah manusia biasa yang lemah tanpa bantuan dan pertolongan daripadaMu. Aku redha dengan ketetapan ujian yang Kau berikan untuk aku. Namun, aku pohon kepadaMu agar segala amalan baikku diterima dan segala amalan burukku diampunkan.

Tuhan, berikanlah aku sedikit ruang dan peluang, agar baki masa yang tertinggal ini dapat aku gunakan sepenuhnya dalam menghayati makna Ramadhan walau aku terlalu jauh dari memahaminya, namun, cukuplah sekadar aku melakukan sesuatu dengan keikhlasan agar amalanku itu diterima.

Thursday, September 25, 2008

Puisi : Inginku Pinjam Tulisanmu

Impian seribu ilham
Menjadi sejuta kenangan
Walau tinta berterusan
Belum pasti ia dikabulkan

Bukan merintih dan merayu
Sekadar monolog sekeping hati
Mentafsir berkali-kali
Namun faham hanya sendiri

Susah benar untuk mencerna
Payah benar untuk bercerita

Lama benar untuk dikongsi
Hanya sedikit dimengerti

Kini sendiri mencari ilham
Terjeruk rasa sebuah keinginan
Namun tekadku takkan terpendam
Demi mencari pentasan kehidupan

Tintaku tidak berkali
Sekadar pemuat ilham sendiri
Entah bila ianya menjadi
Tenggelam timbul tika dilayari

Bagai kini ilhamku rindu
Mencerna sebuah taman ilmu
Ibarat aku mencari satu
Inginku pinjam tulisanmu.....

Wednesday, September 24, 2008

Diari : Adakah Perubahan Dapat Diperbaiki??

Kadangkala aku selalu memikirkan diri aku inginkan perubahan dari keadaan sekarang kepada satu keadaan yang lebih baik. Bukan saja dari segi sikap, kerja, pergaulan...malah juga kepada perwatakan diri. Namun, akhir2 ini aku sering menjadi keliru dengan setiap yang berlaku. Apakah perubahan yang bakal aku lakukan dapat memberikan satu kelebihan dan kebaikan untuk aku sendiri? Atau ia sekadar melepaskan batuk ditangga???

Bukan aku tak bersyukur dengan apa yang ada. Namun, itulah manusia. mana pernah puas dengan ape yang diperolehi. Mesti ingin berhijrah dan mengembara ke satu destinasi impian yang lebih baik. Tapi, adakah ianya sudah cukup untuk membuatkan kita memperbaiki kelemahan2 yang ada. Atau kita telah menetapkan bahawa perubahan itu adalah satu kemajuan yang kita capai???

Hari ini, aku rasakan aku cuba melakukan perubahan atas dasar impian dan harapan. Tapi, benarkah apa yang aku rasa? Kerana hati aku semakin berlawanan dengan harapan dan impian aku sendiri!

Tuhan, aku bukan manusia sempurna. Aku sekadar hambaMu yang sangat2 lemah tanpa bantuan dan pertolongan dariMu.

Aku tahu, aku sekadar mengeluh dan meluahkan rasa. Moga Kau membantu aku agar menjadi lebih bersyukur....