Sunday, June 20, 2010

Hati : Sekadar Coretan

Hari-hari yang berlalu kini terus menjadikan aku semakin buntu. Buntu untuk meneruskan kehidupan yang banyak menjadikan aku bermonolog sendiri. Banyak aksi dan drama yang melingkari kehidupan aku di alam mimpi.

Aku teringat kembali, tika Sang Merpati Putih ini berdiri, melangkahi sebuah titi kekecewaan yang hampir menutup segala kekuatan hati, terbina semula setelah ia runtuh menyembah bumi, sehinggakan pernah aku bertekad di hati, tidak mungkin ku ulangi lagi.

Namun, di kala itu, Tuhan mentakdirkan untuk aku, sebuah harapan itu, menjadi penyeri hidupku.

Tatkala pintu hati rela terbuka, Tuhan mentakdirkan ianya kembali luka, pedih dan perit amat terasa, runtuh kekuatan diri untuk yang seterusnya.

Kini, aku sudah jauh dari sejarah dulu. Walau ianya pernah membelit jiwa hingga nafas tersesak di dada, rupa-rupanya sejarah itu menghakis kekuatan jiwa. Langkah demi langkah aku aturkan di hadapan, agar segalanya pulih untuk teruskan kehidupan. Langkah itu mampu ku harungi. Semua sejarah lalu turut ditinggal pergi. Juga semangat aku telah separuh terhenti......

Sang Merpati Putih amat setia. Menunggu ketik jari ini untuk berceritara. Mungkin jua berkongsi rasa. Supaya diri ini aman bahagia.

Aku pernah membayangkan, di tempat baru mampu membuatkan aku terlupa pada sejarah lalu yang sering membuatkan aku pilu. Namun, rasa kecewa dengan situasi baru membuatkan sejarah lalu terus memburu diriku....

Tuhan, berilah aku kekuatan untuk melalui liku-liku ini sehingga akhir hayatku....