Saturday, September 20, 2008

Falsafah : Watak Manusia

" Dalam kesulitan akan terungkap watak seseorang, dalam fitnah akan terungkap kemurniaan pendapat, dalam pemerintahan akan terlihat kemurniaan akhlak, dalam harta akan terlihat belang orang yang mengaku takwa, dalam pangkat akan terlihat keluhuran asal-usul dan dalam kesusahan akan terlihat kejujuran persaudaraan" - Dr. Musthafa al-Siba'i.

Wednesday, September 17, 2008

Puisi : Terima Kasih Sahabat

Sahabat
Pernah dulu aku tak mengerti
Kehadiranmu disisi
Apa harus kurasai
Suka atau benci....

Sahabat
Aku pernah bertekad
Hanya sekali aku muktamad
Tiada ulangan tiada tempat
Sendiri aku akhirnya bertekad

Sahabat
Dunia ini tidaklah mutlak
Walau tekad sudah bernoktah
Tuhan jua yang punya takdir
Segala kemungkinan terhampar
Tiada yang mustahil

Sahabat
Aku cuba mengerti kehadiranmu kini
Hikmah Tuhan pasti tersembunyi
Moga Tuhan redhai hati
Agar kita sering diberkati

Namun sahabat,
Sungguh aku tak suka perkenalan
Yang akhirnya bawa perpisahan
Perit untuk diangankan
Lagi pedih bila berdepan

Justeru sahabat
Takdir aku mungkin berundur
Sebelum disentap
Sebuah sejarah ulangan
Yang pernah menggigit jiwa

Maafkan aku sahabat
Andai persahabatan ini ikhlas
Aku yakin Tuhan akan jagainya
Kerana Tuhan adalah Yang Maha Kuasa
Kerana Tuhan takkan pernah zalim

Sahabat
Berundur aku sekadar hakikat
Jangan dibuang ke lopak sepi
Jika aku tak terlihat lagi

Sahabat
Terima kasih atas segalanya
Sebuah hakikat
Pasti jadi kenangan jiwa

Tuesday, September 16, 2008

Berita : 23 fakir maut rebut wang zakat RM16

Aku merasa sangat sayu dengan berita yang aku baca pagi ini. Hanya kerana untuk mendapatkan wang sedekah sebanyak 40000rupiah atau 16ringgit, mereka yang sepatutnya menjadi penaung kepada keluarga yang lain, hilang nyawa dan terkorban.

Dalam keadaan ini, aku amat bersyukur kepada Tuhan kerana telah memberikan aku sebuah kehidupan yang taklah mewah, tetapi cukuplah untuk membolehkan aku hidup dalam keadaan yang agak tenang. Syukur Alhamdulillah.

Namun, aku sangat sedih dengan kejadian yang menimpa mereka ini, lebih2 lagi yang sebangsa dan seagama dengan aku. Aku pasti, bukan kehendak mereka untuk menjadi seperti itu. Dan aku cukup pasti bahawa Tuhan bukanlah zalim sehingga menjadikan mereka fakir dan miskin sebegitu sekali. Namun, itulah ujian yang Tuhan berikan kepada mereka.

Tuhan telah mentakdirkan mereka hidup dalam keadaan yang serba tak cukup. Tuhan telah mentakdirkan mereka hidup dalam kemiskinan dan kepayahan. Bagi mereka yang sabar dan tabah, Allah sangat2 menyayanginya dan kehidupannya akan berkat. Namun, bagi mereka yang tidak tahan dengan dugaan dan ujian itu, maka berbondong2lah mereka keluar mencari jalan yang singkat walaupun tidak diredhai Tuhan.

Bagi aku, mati seperti ini tidaklah berbaloi apa pun melainkan kematian, namun, ia jauh lebih baik dari mati sebagai seorang penjenayah dan penjahat yang bukan sahaja menyusahkan diri sendiri bahkan juga orang lain akan merasai kesusahan itu.

Tuhan, ampunilah dosa2 mereka dan kurniakanlah mereka kehidupan yang lebih baik. Mudah2han mereka menjadi orang2 yang bersyukur kepadaMu.

Tuhan, janganlah kau uji aku dengan bebanan ujian yang tak tertanggung olehku. Sesungguhnya, Kaulah Tuhan Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Berkatilah kehidupan aku dan berikanlah kepada aku kekuatan agar aku mampu menjadi seorang yang dapat membantu dan menolong orang yang berada di dalam kesusahan. Janganlah kau jadikan aku sombong dengan harta yang Kau pinjamkan untuk aku ini. Amin....