Saturday, October 6, 2012

SMKSA2 : Latihan nasyid graduasi 2012

Alhamdulillah, hari ini dapat juga buat latihan nasyid untuk persembahan hari graduasi nanti. Walaupun belum sempurna, tetapi sekurang2nya dapat mencari sedikit kebersamaan dlm lagu.

Bukan semudah yang disangka rupanya. Bila kita tengok persembahan ahli kumpulan nasyid yang banyak dipaparkan di youtube, seolah2 macam mudah. Sekadar bersuara sedap dgn kekuatan vokal, hensem dan gerrak sikit2 dah cukup.

Tapi, bila dah alami sendiri mmg mencabar sebenarnya. Perkara yang paling penting adalah roh islami yang perlu ada dalam setiap diri ahli kumpulan. Andai ini tiada, maka kekuatan nasyid yang dibina hanyalah bersandarkan suara dan rupa semata2.

Apapun, perjalanan ini baru bermula dan masih jauh untuk sampai ke destinasinya.

Sesungguhnya, apa yang diri ini lakukan adalah semata2 untuk membangunkn potensi yang mungkin tersembunyi dalam diri2 mereka. Dan sesungguhnya diri ini lakukan hanya untuk sama2 menaikkan imej sekolah.

Apa yang diharapkan bukanlah bantuan untuk sama2 turun, tetapi cukuplah sekadar memahami dan memberikan sokongan moral untuk kita sama2 menjadikan mereka adalah yang terbaik.

Selagi nyawa ini masih dibadan, selagi hati ini masih punya semangat berkibaran, selagi jiwa ini masih disulami rasa keceriaan, selagi itulah nasyid akan dibangunkan..........InsyaAllah.....

Semoga Allah sentiasa memberikan diri ini kesempatan untuk menjadikan mereka adalah yang terbaik bersama roh islami yang diberkati.....:))