Saturday, October 18, 2008

Hati : Menyingkap Tabir

Meneruskan hidup merupakan suatu kewajipan! Tanpa kelangsungannya, kita bukanlah dikira sebagai Hamba kepada Tuhan Yang Esa, melainkan dengan keizinannya yang tidak mustahil untuk berlaku.

Seringkali berbicara soal hati, kita selalunya membiarkan hati sendirian untuk membuat keputusan. Tanpa kita sedari, sebenarnya keputusan itu bukanlah sautu keputusan yang terbaik kerana ia tidak disertakan dengan keputusan akal, doa dan kepasrahan pada Tuhan Yang Maha Esa.

Bila kita sudah terbiasa bicara tanpa mengikut keperluan akal dan kepasrahan pada Tuhan, kita dengan mudah dikuasai oleh kebijakan Syaitan untuk menyusup masuk ke dalam hati dan membuat onar dalam jiwa naluri. Sekadar membiarkan ianya terus berlangsung tanpa menyedari walhal setitik rase sekalipun.

Bila kita akan sedar akan hakikat yang sebenar? Bila kita akan tahu bahawa kebodohan telah mencengkam? Bila kota akan tahu kebejatan terus mengikat kita dari tersedar?

Semua itu akan berlangsung tanpa diselami dengan jiwa yang dalam serta bantuan dari Tuhan. Selagi mana kita tidak merasa bersalah tanpa memasukkan keredhaan Tuhan dalam hidup, selagi itulah kita akan menjadi manusia derhaka dan kufur!

Mudah2han segala hijab dan kebejatan akan tersingkap bersama tabir2 dosa yang melata.....