Wednesday, November 12, 2008

Hati : Haruskah Aku Berterus Terang???

Tuhan, aku merasakan bahawa kekuatan yang Kau berikan kepadaku adalah sesuatu yang aku rasakan getaran kasih sayang yang Kau berikan. Namun, aku masih belum pasti apa yang harus aku lakukan dengan gerakan hati ini. Adakah aku harus menerima semua ini dengan sebuah kekuatan atau aku perlu menafikan setiap kekuatan yang sudah tertakdir untukku ini?

Tuhan, aku tidak mengerti perasaan hati ini. Adakah ianya takdir yang Kau kurniakan atau suatu ujian yang Kau berikan semata untuk menguji kekuatan iman dan takwaku.

Jauh disudut hati ini, aku ingin merasai keceriaan dan kegembiraan seperti orang lain, namun semua itu sukar sekali untuk aku perolehi. Bukan aku mempersoalkan takdir yang telah Kau tentukan untuk aku, namun aku ingin mengerti dan aku ingin memahami sesuatu yang sukar aku faham. Sesungguhnya Kau Maha Mengetahui tiap2 perkara yang Kau kurniakan kepada hamba2Mu.

Tuhan, adakah aku harus bercerita demi memuaskan hati ini? Ataukah aku harus memendam dan menyingkirkan perasaan itu dari hati ini? Aku tidak kuat Tuhan untuk berhadapan dengan realiti ini. Aku tidak kuat Tuhan untuk menghadapi dugaan ini. Sungguh, Kaulah tempat aku bermohon dan tempat untuk aku berterus terang. Berilah aku petunjuk dan hidayah yang seluas2nya agar aku bisa menunaikan setiap gerakan hati yang Kau berikan kepadaku.

Monday, November 10, 2008

Diari : Cuti

Hari ini aku cuti.....

Mungkin bukan mudah untuk aku membuat keputusan yang amat drastik tatkala hati sedang merintih untuk diberi perhatian. Namun, aku terpaksa untuk melakukannya walaupun ia adalah suatu yang pahit dan perit.

Hari khamis, aku membuat satu keputusan yang begitu drastik aku rasakan dalam kehidupanku. Aku tak mampu untuk membuat keputusan sendirian dan aku serahkan sepenuhnya pada kehendak takdir. Andai di sana adalah terbaik buatku, maka aku akan terus menetap. Namun, andai perpindahan adalah yang terbaik buatku, maka aku harus juga pasrah utnuk melakukannya.

Akhirnya, Tuhan memberikan aku kekuatan dan pemberatan agar aku perlu keluar dari kepompong dunia yang aku cipta sendiri. Aku tak menafikan, di sana terdapat peristiwa dan semangat rumah yang aku rasakan masih kuat. Namun, hakikat kehidupan perlulah memilih satu antara dua. Itulah keperitan yang terpaksa aku lalui. Namun, mungkin keperitan ini mungkin terselit hikmah yang kita sendiri tidak tahu. Hanya Allah jualah yang mengetahui segala2nya.

Antara sayu dan perlu, aku harus menerima sebuah hakikat yang Tuhan berikan untuk aku. Aku berserah seluruh jiwa dan raga aku kepada Allah, Tuhan pencipta sekelian 'alam.

Mudah2han, penghidupan baru aku di sini dapat memberikan aku sebuah kehidupan yang lebih bermakna dan meninggalkan seluruh kekecewaan dan ketirisan yang sering membelenggu diri sejak sekain lama.

Namun, aku sedar, bahawa penghidupan ini turut akan memberikan aku sebuah perujian yang lebih mencabar. walau apapun, aku harus kuat dan tabah dalam melalui liku2 kehidupan ini. Mudah2han Tuhan membantu aaku dan memberikan aku ruang dan peluang untuk kembali kej jalan yang diredhaiNya.....