Friday, November 21, 2008

Erti Sebuah Persahabatan

Dalam dunia ini kita tidak punya sesiapa,
Kecuali diri sendiri..
TetapiDalam kita bersendirian,kita beruntung kerana.
Mempunyai seorang sahabat yang memahami kita.
Sebagaimana kita mengharapakan keiklasan dan kejujuran
Seorang sahabat,begitulah juga dia.
Tetapi kita sering terlupa akan hal itu.

Cuma mengambil kira tentang harapan dan perasaan kita.
Kita rasa dikhianati bila dia tidak menepati janjinya.
Kita tidak memberi dia peluang untuk menerangkan keadaannya.
Bagi kita, itu alasannya untuk menutup kesilapan dan membela diri.

Kita juga pernah membiarkan dia ternanti-nanti kerana kita juga ada janji yg tidak ditepati.
Kita beri beribu alasan memaksa dia terima alasan kita.
Waktu itu, terfikirkah kita perasaannya..?
Seperti kita, dia juga tahu rasa kecewa..tetapi kita sering terlupa.

Untungnya mempunyai seorang sahabat yang sentiasa memahami
Yang selalu berada disisi pada waktu kita memerlukannya.
Dia mendengar luahan perasaan kita,segala rasa kecewa dan ketakutan.
Harapan dan impian juga kita luahkan.
Dia memberi jalan sebagai laluan penyelesaian masalah.
Selalunya kita terlalu asyik menceritakan tentang diri kita hingga
Kadang-kadang kita terlupa sahabat kita juga ada cerita yg ingin dikongsi bersama kita.
Pernah kah kita memberi dia peluang untuk
menceritakan tentang rasa bimbangnya,rasa takutnya?
Pernahkah kita menenangkan dia sebagaimana dia pernah menyabarkan kita.

Ikhlaskah kita mendengar tentang kejayaan dan berita gembiranya?
Mampukah kita menjadi sumber kekuatannya sepertimana dia meniup semangat setiap kali kita rasa kecewa dan menyerah kalah?
Dapatkah kita yakinkan dia yg kita boleh dipercayai, kita boleh dijadikan tempat untuk bersandar bila terasa lemah, agar tidak rebah.?

Bolehkah kita menjadi bahu untuk dia bersandar harapan?
Sesekali jadilah sahabat yg mendengar dari yg hanya bercerita..
Ambillah masa untuk memahami hati dan perasaan sahabat
Kerana dia juga seorang manusia,
Dia juga ada rasa takut, ada rasa bimbang,sedih dan kecewa.
Dia juga ada kelemahan dan memerlukan seorang sahabat..

Sebagai kekuatan
Jadilah kita sahabatnya itu.
Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yg kita sangkakan.
Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yg ingin diluahkan..
Di sebalik kesenangannya mungkin tersimpan seribu kekalutan..
Kita tidak tahu.
Tetapi.jika kita cuba jadi sahabat sepertinya, mungkin kita
akan tahu..

RENUNGILAH...

HARGAILAH SEBUAH PERSAHABATAN KERANA DISEBALIKNYA TERSIMPUL SEGALA-GALANYA


Satu-satunya cara agar kita memperolehi kasih sayang, ialah jangan menuntut agar kita dicintai, tetapi mulailah memberi kasih sayang kepada orang lain tanpa mengharapkan balasan. (Dale Carnagie)

Orang yang menunjukkan kebaikkan kepada anda adalah sahabat yang baik. Dan orang yang menunjukkan kesalahan anda adalah sahabat yang paling baik. (Hukamak)..

Wednesday, November 19, 2008

Hati : Sahabat

Sahabat.....

Aku tidak pasti, bila aku mampu untuk menghargai kalian di dalam blog ini. Bukan aku tidak mahu, namun dalam situasi dan keadaan seperti ini, aku belum punya cerita ceria yang boleh dikongsi. Biarlah aku senada dengan rasa hati pada waktu dan ketika ini.

Aku mungkin tidak pernah menghargai kalian sebagai sahabat terbaik yang pernah aku ada. Namun hakikatnya, aku tidak mampu untuk menunjukkan perasaan persahabatan dikala aku sudah kehilangan keceriaan yang sangat aku dambakan.

Aku terlalu hipokrit di mata semua orang. Walhal, orang tidak pernah tahu tentang kehidupan aku dan masa silamku. Aku tidak pernah membuka bicara kerana aku pasti suara yang mendengar itu lebih bahaya dari suara yang berkata2. Bukan aku membelakangkan persahabatan, tapi cukuplah, dengan peristiwa silam aku sendiri.

Kehidupan harus diteruskan. Persahabatan tidak akan pernah terputus. Namun sahabat, aku rela berundur andai aku bukanlah sahabat yang terbaik. Aku rela menarik diri kerana aku sedar, apapun jua perhubungan yang melibatkan hati, tidak akan pernah selesai dan sentiasa berombak......

Maafkan aku sahabat, kerana aku tak bisa menjadi sahabat terbaik kalian. Maafkan aku kerana kesalahan demi kesalahan yang tidak pernah terungkap malah dipendam.

Maafkan aku sahabat kerana juangmu sangat istimewa. Maafkan aku sahabat, keceriaanmu adalah kekuatanku. Maafkan aku sahabat, aku tidak pernah berterus terang.

Terima kasih sahabat kerana sudi memberi aku ruang dan peluang untuk menjadi sahabat kalian. Percayalah, kalian adalah sumber kekuatanku......

Diari : Sebuah perpisahan

Segala pertemuan adalah bermula dari takdir Tuhan. Tuhan akan menentukan bahawa kita akan berjumpa di suatu masa dan ketika dengan asbab tersendiri yang telah diatur oleh Tuhan. Tuhan Maha Mengetahui setiap pertemuan itu walaupun kita tidak pernah menjangkakan pertemuan itu akan berlaku. Namun, takdir tuhan mengatasi segal-galanya. Keredhaan Tuhan untuk sesuatu peristiwa itu pasti akan berlaku. Cuma, bagaimana kita harus hadapi dan depani ianya dengan sebuah kekuatan dan bukan kekalutan.

Begitulah kehidupan. Kita tidak boleh menyalahkan perpisahan andai ianya berlaku. Tapi, salahkanlah pertemuan yang mengizinkan semua ini berlaku. Namun, jangan sesekali kita menyesali takdir Tuhan, kerana Tuhan itu Maha Adil lagi bijaksana. Dia tidak akan pernah menzalimi setiap hamba2Nya yang beriman dan bertakwa.

Perpisahan itu diakui benar amat perit dan pedih untuk dihadapi. Namun, kita harus akur dengan setiap perpisahan yang berlaku. Kadangkala, perpisahan itu adalah suatu yang terbaik hatta ianya memedihkan dan menyedihkan banyak pihak. Kerdehaan kepada Tuhan merupakan jalan terbaik untuk kita mendepani setiap perpisahan yang berlaku.

Apakah kita cukup kuat untuk menghadapi perpisahan ini? Apakah kita cukup bersedia dengan perpisahan ini? Apakah kita cukup memahami perpisahan ini? Apakah kita mampu untuk menewaskan kekalutan yang berombak didada sendiri?

Sebenarnya, ia bukanlah begitu mudah untuk dihadapi. Bukanlah terlalu senang untuk diselesaikan. Namun, kita harus akur dengan kehendak Tuhan. Tuhan pasti ada jawapannya. bersedialah kita untuk menghadapi saat2 terakhir sebelum sebuah perpisahan.

Mudah2an aku kuat untuk menghadapinya. Maafkan aku......

Diari : Kawan2....

Mungkin ini hukuman!!!!

Satu klise kata yang mempunyai getaran yang mengerikan. Sesungguhnya benar, Tuhan itu akan memberikan kepada kita suatu ujian. Samaada ujian itu adalah dalam bentuk dugaan mahupun balasan ataupun hukuman untuk seseorang.

Mungkin salah untuk aku mengatakan pada diri aku sendiri bahawa apa yang berlaku sekarang ini adalah suatu hukuman yang berasal dari perbuatan aku sendiri yang akhirnya memberi padah dan balasan untuk aku.

Bukan mudah untuk kita menerima setiap ujian yang hadir. Lebih memeritkan lagi ujian itu sungguh menguji kekuatan hati dan jiwa!

Apa mungkin seseorang itu mampu untuk menghadapi setiap dugaan dan cabaran yang datang dengan keikhlasan hanya kepada Tuhan? Apa mungkin seseorang itu menggunakan setiap apa yang pernah dipelajari sebagai kekuatan tambahan untuk melalui setiap ujian itu dengan tabah?

Aku percaya, setiap orang pasti akan berhadapan dengan situasi yang rumit dan itulah apa yang aku katakan dan sesungguhnya ia adalah benar.
Cuma, yang membezakan hanyalah bagaimana seseorang itu menghadapinya dengan kuat dan tabah.

Aku sebenarnya masih beruntung. Walaupun aku merasakan sebuah hukuman sudah terbeban dibahu, aku masih punya keluarga dan kawan2 yang sudi memberikan aku sedikit kekuatan untuk menghadapi setiap perkara yang berlaku.

Terima kasih keluarga dan kawan2 kerana sudi memberikan aku sedikit sokongan untuk melalui ini semua. Aku sangat2 menghargai kekuatan yang kalian berikan. Malah, aku juga rindu pada sebuah keceriaan dan kegembiraan yang telah lama pudar. Walaupun, aku pernah merasai sedikit keceriaan yang Tuhan kurniakan, namun ia hanyalah pinjaman sementara agar mungkin aku lebih kuat untuk menghadapi langkah2 yang terakhir.

Aku percaya, gerakan hati aku tidak menipu walaupun perit untuk aku telan, ianya tetap berlaku.

Keluargaku, kalian adalah penguat semangat aku untuk terus menghadapi setiap cabaran dan dugaan. Tanpa kalian, aku tidak pasti sejauh mana aku mampu bertahan.

Kawan2, kalian adalah inspirasi aku untuk terus menghargai kemampuan diri sendiri yang selama ini tersembunyi. Tanpa kalian, aku tidak mungkin berdiri kembali setelah jatuh ke bawah.

Tuhan, hargailah mereka dan berikanlah mereka suatu kebaikan yang Kau Redhai.