Monday, February 16, 2009

Sajer : BLR RHB


" Alhamdulillah, bersyukur kepada Allah.
Dari 6.50 kepada 5.95."

Berita : Warga aing 'takluk' Nusajaya

"Aku sokong dengan isu ini. Memang kat negeri kelahiran aku ni, Johor dan aku juga percaya kat tempat2 lain juga dah berlambak2 pekerja asing nih. Lebih2 lagi kat kawasan rumah murah. Mereka akan conquer tempat nih dan jadikan seolah2 negara mereka sendiri. Maka dari situ, muncullah pelbagai masalah2 jenayah yang semakin meningkat.

Aku tak kata mereka semua melakukan jenayah, tapi rekod jenayah juga menunjukkan mereka juga ada yang terlibat dalam jenayah. Maknanya, kehadiran mereka juga akan mengakibatkan jenayah yang berleluasa lebih2 lagi masalah sosial yang semakin meruncing dinegara malaysia ini.

Sebenarnya, itu bukan isu utama yang aku nak perkatakan kat sini. Kalau dilihat dari segi pembangunan atau tenaga buruh, ya memang warga asing menguasai kilang2 dan seumpamanya seperti di Nusajaya ni.

Tapi, kita perlu tanya, siapa yang membeli hartanah, rumah dan kedai di kawasan Nusajaya, Iskandar atau mana2 tempat pun kat negeri johor yang rata2nya adalah eksklusif dan terlalu mahal sehinggakan mengurangkan peluang untuk warga tempatan membelinya lebih2 lagi mereka yang berpendapatan rendah dan mungkin juga sederhana?

Apakah sebenarnya trend pembelian hartanah di Johor sekarang ini? Apakah reaksi kerajaan negeri Johor? Setahu aku, rata2 rakyat singapura dan luar negara juga boleh membelinya dengan harga yang sedikit mahal. Namun, apalah yang boleh dikira sangat bilamana kita bandingkan nilai matawang mereka dengan ringgit malaysia!

Aku tidak menafikan hak rakyat luar untuk membeli hartanah di negeri Johor, namun, apakah perancangan kerajaan Johor untuk mengurangkan penguasaan rakyat luar terhadap hartanah negeri Johor sendiri. Jangan kerana untuk mendapat keuntungan yang berlipat kali ganda, hartanah di johor dikuasai oleh orang luar.

Aku amat berharap, pembangunan hartanah dinegeri Johor diberikan perhatian yang paling penting dalam menjaga maruah dan kedaulatan negara. Jangan hanya nak menjaga hati orang lain atau hanya menjaga poket sendiri, segala tanah milik rakyat negeri johor di berikan kepada orang lain yang tiada kaitan dengan watan negeri johor.

Bagi penduduk tempatan pula, khususnya warga melayu....rebutlah peluang yang ada. Jangan suka enjoy dan menghabiskan duit yang ada dengan perkara2yang tidak berfaedah. Membelilah seadanya dan bersyukurlah selalu. InsyaAllah, Tuhan akan memberkati kita."

Berita : Pemimpin Israel, Palestin bentuk kerajaan perpaduan

"Masa aku mula2 baca berita ni, aku ingatkan israel dan palestin nak digabungkan. Kalau gabung, aku yakin lagi byk penindasan yang akan dilakukan oleh israel pada penduduk palestin. Mungkin semuanya akan lagi teruk dari apa yang telah kita tgk dan dengar baru2 ini.

Rupa2nya, pemimpin2 mereka berbincang untuk membentuk kerajaan sesama mereka. Maksud aku, fatah ngan hamas bentuk kerajaan bagi palestin, manakala kadima dan likud untuk israel.

Bagi aku, sesiapa pun yang naik bagi israel, mereka tetap jahat. Yang penting sebenarnya Fatah dan Hamas mesti bersatu. Selagi mereka tidak bersatu, selagi itulah Israel akan bermaharajalela. Kalau Fatah kene serang, Hamas akan jadi sekadar pemerhati, manakala kalau hamas diserang, fatah akan jadik pemerhati. Andai begini, sampai bila Palestin nak aman?

Tak payah sebut orang luar dululah. Orang arab tak bantu, pbb tak bantu. Sepatutnya mereka kene bantu diri mereka sendiri sebelum orang lain bantu. Aku tak mengatakan orang lain tak perlu bantu, tapi penyelesaian adalah bermula dari persepaduan di antara Hamas dan Fatah. Percayalah, Allah itukan Maha Pengasih lagi Maha Penyayang!...

Berita : Bapa Siti Nuhaliza Meninggal Dunia


"Takziah Siti Nurhaliza.....Semoga roh bapa Siti ditempatkan dikalangan orang2 yang solleh...."