Thursday, August 21, 2008

Artikel Pilihan : Kasih Sayang

Pada suatu pagi di satu sekolah menengah, ada seorang pelajar bertanya pada seorang guru yang sedang mengajar. Ketika itu, guru tersebut sedang menyentuh mengenai kasih dan sayang secara am. Dialog di antara pelajar dan guru tersebut berbunyi begini :

Pelajar : Cikgu, macam mana kita nak pilih seseorang yang terbaik sebagai orang paling kita sayang?. Macam mana juga kasih sayang itu nak berkekalan?
Cikgu : Oh, awak nak tahu ke?.Emmm...baiklah, sekarang kamu buat apa yang saya suruh. Ikut je ye...mungkin kamu akan dapat apa jawapannya.
Pelajar : Baiklah...apa yang saya harus buat?
Cikgu : Kamu pergi ke padang sekolah yang berada di luar kelas sekarang juga. Kamu berjalan di atas rumput di situ dan sambil memandang rumput di depan kamu, pilih mana yang PALING
cantik tanpa menoleh ke belakang lagi walaupun sekali. Dan kamu petiklah rumput yang PALING cantik yang berada di depan kamu tersebut dan selepas itu bawa balik ke kelas.
Pelajar : Ok. Saya pergi sekarang dan buat apa yang cikgu suruh.

Apabila pelajar tersebut balik semula ke kelas, tiada pun rumput yang berada di tangannya. Maka cikgu pun bertanya kepada pelajar tersebut.
Cikgu : Mana rumput yang cikgu suruh petik?
Pelajar : Oh, tadi saya berjalan di atas rumput dan sambil memandang rumput yang berada di situ, saya carilah rumput yang paling cantik. Memang ada banyak yang cantik tapi cikgu kata petik yang paling cantik maka saya pun terus berjalan ke depan sambil mencari yang paling cantik tanpa menoleh ke belakang lagi. Tapi sampai di penghujung padang , saya tak jumpa pun yang paling cantik. Mungkin ada di antara yang di belakang saya sebelum itu tapi dah cikgu cakap tak menoleh ke belakang semula, jadi tiadalah rumput yang saya boleh petik.
Cikgu : Ya, itulah jawapannya. Maknanya, apabila kita telah berjumpa dengan seseorang yang kita sayang, janganlah kita hendak mencari lagi yang lebih baik daripada itu. Kita patut hargai orang yang berada di depan kita sebaik-baiknya. Janganlah kita menoleh ke belakang lagi kerana yang berlaku tetap dah berlaku. Dan semoga yang berlalu tidak lagi berulang. Jika kita berselisih faham dengan orang yang kita sayang itu, kita boleh perbetulkan keadaan dan cuba teruskan perhubungan tersebut walaupun banyak perkara yang menggugat perhubungan tersebut. Dan ingatlah orang yang kita sayang itulah kita jumpa paling cantik dan paling baik
pada MULAnya walaupun nak ikutkan banyak lagi yang cantik dan baik seperti rumput tadi. KECUALILAH jika perhubungan tersebut tak boleh diselamatkan lagi, maka barulah kita mulakan sekali lagi. Maka sayangilah orang yang berada di depan kita dengan tulus dan ikhlas..

Falsafah : Persahabatan dan Pergaulan

" Jika anda ingin supaya anda diperhatikan orang, maka jadilah anda orang yang pandai mendengarkan, dan berilah alasan dan kesempatan kepada orang lain supaya dia bercerita mengenai dirinya sendiri." - Dale Carnegie.

Wednesday, August 20, 2008

Diari : Kematian

Berikanlah penghormatan terakhir untuk setiap jenazah dengan memberikan sedekah bacaan Surah Yassin mahupun Surah Al-Fathihah agar roh arwah tenang dan aman di permulaan langkahnya.

Sesampainya aku dirumah arwah atuk abah, aku melepaskan lelah seketika sebelum meneruskan hajat aku menziarahi jenazah. Aku sempat membacakan surah Yassin dan beberapa bacaan lain dengan harapan dapat membantu roh jenazah yang sedang menuju di alam akhirat sana dan meninggalkan dunia yang penuh dengan warna-warni kehidupan.

Alhamdulillah, sekurang2nya arwah atuk abah sudah dijanjikan ajalnya dengan jemputan Tuhan Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang di ketika usia yang benar2 boleh dijangka. Ketika umur 87 tahun, satu nikmat usia yang diberikan Allah kepada hamba2Nya yang terpilih. Mungkin, dengan usia sebegitu, manusia akan semakin menginsafi dan bertambah keimanannya kepada Allah yang Maha Agung.

Namun, jangan dilupa! Allah jua telah menetapkan takdir bahawa usia bukanlah suatu ketentuan untuk ajal manusia dijemput. Allah juga telah menetapkan bahawa masa dan tempat bukanlah suatu perlindungan untuk kita lari dari ketentuan Tuhan ini. Andai tiba masanya, kita pasti dijemput. Cuma, masa dan keadaan sahaja yang membezakannya.

Aku hanya dapat melelapkan mata sekadar satu jam. Itu pun dalam keadaan yang tak berapa selesa. Tapi cukuplah buat penenang mata yang sangat keletihan.

Sesungguhnya, kematian bukan sekadar satu perkara biasa yang mesti dan pasti berlaku dalam kehidupan setiap insan. Namun, disebalik itu semua, tersirat seribu makna tanda kebesaran Allah Yang Maha Esa. Dia menyuruh kita berfikir dengan pemergian orang yang kita sayang. Dia menyuruh kita mengambil iktibar di atas takdir dan ketentuan yang telah ditentukan ini. Dia juga bukanlah Tuhan yang Maha Zalim, menganiayai hamba2Nya. Sesungguhnya itulah janji Tuhan untuk menguji keimanan dan ketakwaan seseorang hambaNya.

Sesungguhnya benarlah, janji Tuhan itu benar dan tidak akan dusta. Benarlah, apabila kita sudah kaku menjadi mayat, kita tak mampu lagi bergerak hatta seinci sekalipun. Kita akan menyerahkan segala nasib kita ditangan Tuhan. Andai baik, dipujilah ia, andai buruk, dikatalah dia.

Waktu itu, kita sudah tidak mampu untuk melakukan apa2. Kita hanya mengharapkan bantuan dari mereka2 yang mengenali kita semasa hayat dahulu. Waktu itu terdengarlah bacaan2 yang suatu waktu dahulu mungkin kita biasa amalkan atau mungkin juga melupakan. Kemudian kita diangkat ke tempat pemandian. Dimandikan, di sabunkan dan kemudiannya diwudhukkan. Sedihnya kita bila melihat anak atau cucu atau saudara rapat tidak menyentuh sedikit pun badan kita sewaktu dimandikan. Apatah lagi walau sekadar membantu di sisi.

Kemudian kita akan diangkat dari pemandian untuk dikafankan. Dilekatkan dibadan kita kapas2 dan kemudian dibalutkan dengan kain putih yang dibuat khas untuk kita. Dibalut satu persatu, dibedak, dicelak, diwangikan dan kemudian kita terus diikat. Kita hanya mengikut dan kita tak mampu untuk membantah apa jua sekalipun. Itulah kita, sekujur dipembaringan.

Masa untuk kita meninggalkan anak, cucu, suami atau isteri, harta dunia dan semuanya milik kita sudah semakin hampir. Di sinilah, anak cucu dan kenalan2 akan menatap wajah kita buat kali terakhir. Di sini jugalah deraian air mata pasti mengiringi perpisahan yang tidak terjangka ini. Di sinilah perpisahan antara kita dan mereka yang kita sayang. Di sinilah, perpisahan antara kita dan dunia yang telah diberikan nikmat sementara oleh Tuhan. Kita hanya kaku diam membisu. Kita hanya boleh melihat dan kita hanya boleh mendengar. Kita tak mampu hatta menangis sekalipun.

Perpisahan ini menuju ke pengakhiran. Kita akan ditanam dan dikuburkan. Dan kemudian 7 langkah terakhir kita akan berhadapan dengan malaikat Mungkar dan Nakir. Bermulalah penghidupan baru.....Selamat Tinggal Dunia.....

Sesungguhnya, kematian bukanlah sekadar satu kepastian. Tapi, ia merupakan pengajaran terbaik buat mereka yang masih diberikan nikmat nyawa. Perhatikanlah setiap kematian, memandi dan menkafankan mayat, dan lihatlah.....Kita juga akan menjadi sepertinya suatu masa nanti.....

Cuma, berdoalah agar kita diberikan kemuliaan oleh Allah semasa hayat kita, semasa mati kita, semasa di alam kubur kita dan semasa diakhirat sana.

Tuesday, August 19, 2008

Diari : Kematian

Setiap yang berlaku itu pasti ada suatu peringatan yang kadangkala kita lupa atau buat2 lupa dengannya. Itulah putaran kehidupan. Mudah2han ianya menjadi pengajaran bagi aku dan mereka2 yang terlibat.

Berada di kawasan yang sunyi seawal 1 pagi bukanlah suatu dikehendaki. Andai diberi pilihan, aku pasti tidak akan memilihnya. Namun, apakan daya, itulah takdir yang tercatat untuk aku dan mak laluinya.

Aku sebenarnya panic dengan apa yang berlaku. Dalam keadaan malam yang gelap dan kelam, suasana yang sunyi dan sejarah kawasan itu yang pernah menjerat mangsa, aku tiada jalan lain melainkan meminta bantuan dari saudara mara yang tinggal berdekatan. Mak aku apatah lagi. Barang2 berharga yang kami bawa bukanlah banyak. Tapi, musibah yang lain kita tak tahu. Lantas, aku dan mak hanya berjaga2 dan memohon agar Allah selamatkan kami dari segala macam keburukan dan kejahatan dari yang nampak mahupun yang tidak nampak.

Setahu aku, jarak antara tempat itu dan rumah arwah Atuk Abah lebih kurang 20km. Tapi, aku tak ada cara lain melainkan memberitahu mereka. Sekurang2nya, kalau mereka tak datang membantu, mereka tahu yang kami sudah hampir sampai. Cuma, keadaan masih belum mengizinkan apabila kami terperangkap dalam musibah kecil itu.

Namun, aku bersyukur kerana pakcik aku yang aku panggil ucu man, datang untuk membantu. Selain itu, 2 kereta yang lain turut datang untuk memberikan bantuan semana yang boleh. Aku amat bersyukur waktu itu. Hanya Tuhan yang dapat membalas jasa2 mereka.

Aku tiba dirumah arwah atuk abah dalam pukul 2.45pagi setelah hampir sejam kami tersadai. Alhamdulillah, tiba juga aku dan mak dirumah arwah atuk abah sebagai memberi penghormatan yang terakhir buatnya. Mudah2han rohnya ditempatkan dikalangan roh orang2 yang solleh.....Amin.

Monday, August 18, 2008

Diari : Kematian

Innalillahi wainnailahiraji'un......
Setiap yang hidup pasti merasai mati. Setiap yang bernyawa pasti tidak akan kekal lama. Yang akan kekal hanyalah Allah Subhanahu wata'ala.

Hati siapa yang tidak akan tersentuh dengan kehilangan mereka2 yang punya kekerabatan dan keakraban. Walau sedikit manapun rasa kasih dan sayang, rasa kesedihan akan tetap mewarnai hati dan suasana.

Dalam hidup aku, hanya seorang atuk sahaja yang aku jumpa. Mak dan bapa arwah ayah aku tidak pernah aku jumpa lantaran mereka pergi ketika arwah ayah masih kecil. Dalam umur 10 tahun, arwah ayah telah menjadi anak yatim piatu. Dalam umur sekecil itu, arwah ayah sudah kehilangan tempat bergantung hidup. Yang tinggal hanyalah adik beradik yang sudah besar untuk menumpang sedikit kasih dan sayang. Arwah ayah dibesarkan oleh akak2nya yang sudah pun berumah tangga.

Ibu kepada mak aku juga tak sempat aku jumpa. Dia pergi setahun sebelum kelahiranku. Aku hanya sempat berjumpa dan mengenali bapa kepada mak aku. Dialah sahaja yang tinggal. Aku memanggilnya sebagai 'Atuk Abah'. Namun, 15 Ogos merupakan hari perpisahan antara aku dan dia. Mungkin aku tak terlalu terasa dengan pemergiannya kerana aku hanya seorang cucu. Tapi, bagi anak2nya terutamanya mak aku, pastinya dia sungguh terasa dengan pemergian bapa kesayangannya.

Aku faham dan mengerti perasaan mak lantaran aku sendiri pernah merasai betapa sedihnya kehilangan orang yang kita sayang. Aku kehilangan arwah ayah lebih 5 tahun yang lalu. Masa itu, aku tidak pernah bersedia untuk berhadapan dengan kematian dan pemergian orang yang tersayang. Namun, Tuhan itu lebih mengetahui dan Dialah penentu segala-galanya. Kita tak mampu untuk melawan kehendak takdir. Dialah Yang Maha Mengetahui setiap apa yang berlaku. Mudah2han roh arwah ayah tenang dan aman di alam kubur sana.

Atuk abah telah pergi kerahmatullah selepas maghrib, 15 ogos. Beberapa hari sebelum itu, aku sempat berjumpa dengannya dalam majlis perkahwinan sepupu aku yang pernah aku ceritakan dalam blog ni. Waktu itu, aku perasan yang wajahnya sugul dan sayu. Tapi, apa yang aku rasa hanyalah kemungkinan dia dalam kepenatan, maklumlah usia sudah menjangkau 87 tahun. Kuranglah sikit rasa terkilan aku kerana tak sempat berjumpa dengannya ketika waktu2 terakhir dia menghembuskan nafasnya .

Aku dapat panggilan daripada mak yang mengatakan Atuk Abah dah meninggal dunia pada 8.15 malam. Aku tak banyak cerita dan terus bergegas untuk mengambil mak aku di Pasir Gudang. Pada jam 11 malam, aku bertolak ke segamat dalam keadaan yang letih lantaran tak sempat untuk berehat. Tapi, inilah jalan terakhir untuk memberi penghormatan kepada jenazahnya.

Dalam perjalanan, aku menghadapi musibah yang sememangnya ujian dari Tuhan. Ketika menghampiri Segamat Inland Port, tayar kereta kancil sebelah belakang tiba2 meletup. Sememangnya Tuhan masih menyayangi aku dan mak aku. Kebetulan, waktu itu aku hanya memandu sekitar 60km sejam dan aku dapat mengawal kereta kancil yang sedang dipandu. Suatu yang tak aku senangi, aku berhenti betul2 dikawasan yang sunyi. Kiri kanan tidak ada lampu jalan apatah lagi perumahan orang2 kampung. Tempatnya sangat sunyi. Tapi, kebetulan, Allah memberi teman kepada aku dan mak kerana laluan itu yang setahu aku akan sunyi apabila menghampiri 1 pagi tetapi, aku bersyukur kerana waktu itu kereta dan lori tak putus2 melalui kawsan itu. Aku tetap bersyukur walau mereka tidak berhenti membantu, namun mereka tetap mengurangkan rasa gusar dihati.

Sesungguhnya, setiap yang berlaku itu adakalanya adalah sebuah ujian atau balasan dari Tuhan untuk hamba2Nya. Sejauh mana kita mampu untuk menerimanya, sejauh mana kita mampu mendepaninya dan sejauh mana kita harus bersyukur atas apa yang berlaku.......